Om gruppen

57504822_311688042851358_4352835250099847168_njpgRebetikogruppen Yá Mas bildades 2008 i Örebro av några glada greker, sköna svenskar och härliga holländare. Vi hade en sak gemensamt: kärleken till den grekiska rebetikomusiken, till känslan, texterna, tonspråket och rytmerna i den. Ju mer vi lärde oss om rebetikons olika uttryckssätt desto mer tyckte vi om den. Med tiden har vi även vågat oss på att spela låtar ur den traditionella grekiska folkmusiken (sk.dimotika) som låter sig spelas med den instrumentuppsättningen vi har. All musik vi spelar kan man dansa till.

Vi har sedan starten haft hundratals spelningar på restauranger, grekiska fester, pubar festivaler o.dyl. På somrarna åker vi ofta till Grekland där vi är ett uppskattat inslag på tavernorna på norra Evia. I maj 2019 medverkade vi i grekiska Tv-kanalen Alpha med våra filmer  och via skype. Du kan se inslaget här https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=caA1vUNKpkY

 Genom åren har vi samarbetat med olika andra artister och grupper så som Pireus med Maria Stellas, kören Vioxå, Carte Blanche och Olle Unenge Band. 

Yá mas betyder ”till vår hälsa” men det betyder även ”skål”, vilket man gärna ropar bland greker vid festliga tillfällen. Bandnamnet passar oss perfekt då vi är övertygade om att musik som kommer från hjärtat främjar hälsan, både för de som spelar och för de som lyssnar! Dessutom vill vi gärna sprida en festlig stämning!  Yá mas!

http://www.facebook.com/yamasorebro/


Nana Johansson (sång och rytminstrument) är född i Aten och har grekiska föräldrar. 1969, när hon var drygt två år, flyttade familjen till Sverige. Nana har på ett eller annat sätt alltid sysslat med musik som hobby. Grekisk musik, i alla dess former, fick hon stora doser av redan som mycket liten, då familjen var mycket musik- och dansintresserad. Även om hon som barn, tonåring och vuxen har lyssnat på allsköns populärmusik har rebetikon alltid funnits med som en favoritgenre. Det var dock först på 2000 -talet som idén om att själv spela och sjunga rebetikamusik så sakta började ta form.


Bengt Olov Johansson (bouzouki, oud, sång) har alltid varit intresserad av olika stränginstrument. Förutom klassisk gitarr, har han roat sig med att spela elgitarr, mandolin, banjo och cello i alla möjliga och omöjliga genrer. Trots det så hängde den gamla turistbouzoukin på väggen i många år hemma hos honom och Nana innan han fick lusten att försöka plocka ut ett par låtar på det främmande instrumentet. På den vägen är det och numera är det  bouzouki och rebetikomusik som gäller. 

Eveline Ruijter (dragspel, baglamadaki, kör) är född i Holland och har sin musikaliska grund i klassisk pianospel. Hon valde så småningom att byta helt från piano till dragspel för det häftiga ljudet. Hon har spelat världsmusik i många år i andra sammanhang innan hon kom med i Yá Mas. Hon är inte rädd att prova nytt och hennes kunskaper i ukulelespel från tiden i en ukulelekvartett kom väl till pass för att lära sig hantera instrumentet baglamadaki som är oumbärligt i den grekiska rebetikomusiken.

Kent Larsson (gitarr) är vår stadiga grund i bandet. Så sent som 2016 började han förkovra sig i den grekiska rebetikomusiken men han är långt ifrån ny inom musiken. Han var med redan på popåldern (60-talet) och spelade gitarr! Han har spelat allt från popmusik - klassisk gitarrmusik – folkmusik – jazz – storband – småband - till nutida musik. Den  musikaliska nyfikenhet gjorde att han med lätthet tog till sig rebetikomusikens udda taktarter och tonspråk.


Behrooz Akrami (toumberleki, Tombak, )  är född i Afghanistan och uppvuxen i Iran. 2012 flyttade han till Sverige och 2017 började han att spela tillsammans med oss i Yá mas. Behrooz har spelat i många olika sammanhang i Iran.

Ma-Lena Nord (fiol) har spelat fiol sedan barnsben och spelat allt från progg  till klezmermusik med sin stråke. Hon är vårt senaste tillskott i bandet och har breddat oss ytterligare i både sound och repertoar

Ilias Vogiatzis Sjunger inte längre med oss men var en stor anledning till att Yá mas bildades 2008. Att rebetikomusik fångade Ilias intresse tidigt i livet var naturligt. Hans båda föräldrar var bördiga från Mindre Asien (läs mer under fliken ”om musiken”). Han har alltid älskat och på djupet förstått texterna i de vackra och vemodiga melodierna som beskrev arbetarklassens d.v.s enkla och fattiga människors smärtfyllda liv. Han växte ju upp bland dem. Som yngling var han med i ett välrenommerat och erkänt grekiskt folkdanslag. De uppträdde på stora som små scener, var med i spelfilmer och åkte på turnéer bla. till USA. Ilias flyttade till Sverige 1969, med sin dåvarande fru och barn. Han lämnade sitt land, vänner och delar av sin familj där men tog med sig musiken och dansen. Han är en självlärd musikant som drivits av lusten att sjunga och spela grekisk musik.


Counter for tumblr
Website Stats