Om gruppen

Nana Johansson (sång och rytminstrument) är född i Aten och har grekiska föräldrar. 1969, när hon var drygt två år, flyttade familjen till Sverige. Nana har på ett eller annat sätt alltid sysslat med musik som hobby. Grekisk musik, i alla dess former, fick hon stora doser av redan som mycket liten, då familjen var mycket musik- och dansintresserad. Även om hon som barn, tonåring och vuxen har lyssnat på allsköns populärmusik har rebetikon alltid funnits med som en favoritgenre. Det var dock först på 2000 -talet som idén om att själv spela och sjunga rebetikamusik så sakta började ta form.


Bengt Olov Johansson (bouzouki, oud, sång) har alltid varit intresserad av olika stränginstrument. Förutom klassisk gitarr, har han roat sig med att spela elgitarr, mandolin, banjo och cello i alla möjliga och omöjliga genrer. Trots det så hängde den gamla turistbouzoukin på väggen i många år hemma hos honom och Nana innan han fick lusten att försöka plocka ut ett par låtar på det främmande instrumentet. På den vägen är det och numera är det  bouzouki och rebetikomusik som gäller. 

Eveline Ruijter (dragspel, baglamadaki, kör) är född i Holland och har sin musikaliska grund i klassisk pianospel. Hon valde så småningom att byta helt från piano till dragspel för det häftiga ljudet. Hon har spelat världsmusik i många år i andra sammanhang innan hon kom med i Yá Mas. Hon är inte rädd att prova nytt och hennes kunskaper i ukulelespel från tiden i en ukulelekvartett kom väl till pass för att lära sig hantera instrumentet baglamadaki som är oumbärligt i den grekiska rebetikomusiken.

Johannes Broborn (Gitarr & sång) är blivande musiklärare och började som hårdrock och bluesgitarrist men har på senare år  snöat in sig på folkmusik, världsmusik och olika stränginstrument därtill. Förutom Gitarren spelar han bland annat mandolin, irländsk bouzouki, 5-strängad banjo och 4-strängad tenorbanjo.

Behrooz Akrami (toumberleki, Tombak, )  är född i Afghanistan och uppvuxen i Iran. 2012 flyttade han till Sverige och 2017 började han att spela tillsammans med oss i Yá mas. Behrooz har spelat i många olika sammanhang i Iran.

Kent Larsson Det är med tungt hjärta vi måste meddela att vår fine vän Kent Larsson har avlidit efter en kort tids sjukdom. Kent var en allt igenom varm och snäll människa som kom in i vår grupp med stor entusiasm och ett innerligt engagemang. Det Kent betytt för oss både som person och musiker är ovärderligt. Att Kent nu inte finns bland oss längre är ofattbart och väldigt svårt att ta in men trots den stora saknad och sorg vi alla känner är minnet av Kent ljust och fyllt med värme. Vila i frid käre vänIlias Vogiatzis Den 4 juli 2021 avled Ilias hastigt i sitt hem i Örebro. Ilias var tillsammans med sin dotter Nana och sin svärson Bengt Olov med och grundade Yá mas. Det var hans engagemang och kärlek till rebetikomusiken som fick oss att bilda bandet 2008. Ilias var med i bandet fram till 2018 då hörseln sviktade så mycket att det inte längre var möjligt men han kommer ändå alltid att kännas som en del av bandet 

Counter for tumblr
Website Stats